Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Φωτορεπορτάζ:Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Αριδαία




Με δυναμική παρουσία των Ποντιακών Συλλόγων και τη συμμετοχή του κόσμου οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Αριδαία.Με τη συμμετοχή των Ποντιακών Συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, των τοπικών και περιφερειακών αρχών και φορέων και την παρουσία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αλμωπίας και όχι μόνο πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην Αριδαία.

Οι επίσημες εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνδρου. Στη συνέχεια, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της αναπαύσεως των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε μία συγκινητική ομιλία ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αποτύπωσε με εμφατικό τρόπο το περιεχόμενο και τη μεγάλη σημασία του ιστορικού γεγονότος της Γενοκτονίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και για την μάνα λόγω της σημερινής ημέρας. pontioi-aridaia-3
Ακολούθησε τελετή Μνημοσύνης, στο Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στο κέντρο της πόλης όπου ο Αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών κ. Κωνσταντίνος Ποργιαζίδης ανάγνωσε ψήφισμα όλων των Ποντιακών Σωματείων της Π.Ε. Πέλλας. Έπειτα, οι κ.κ. Ιωάννης Καϊλάρης και Κωνσταντίνος Χασαπίδης απήγγειλαν ποιήματα δίνοντας το στίγμα της ημέρας, μάλιστα και στην ποντιακή διάλεκτο.
pontioi-aridaia-4
Συγκινητική ήταν επίσης, η παρουσία και η απαγγελία ποιήματος του κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη ο οποίος έδωσε το έναυσμα για τον πυρρίχιο χορό που χόρεψαν χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας.
Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, τοπικές αρχές και εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών φορέων κατέθεσαν στεφάνι στη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Σύμφωνα με το promahi-nea ξεχωριστή «νότα» στην εκδήλωση έδωσε η χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών τα μέλη της οποίας τραγούδησαν τρία παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια συνοδευόμενοι από μουσικούς που έπαιξαν λύρα και υπό την καθοδήγηση της μαέστρου κ. Μαίρη Αντωνιάδου.
Η εκδήλωση έληξε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 .makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου