Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Λάρισα, υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

“γέφυρες προοπτικής”

Έκκληση προς όλους τους Λαρισαίους να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα στην προσπάθεια να καταστεί η Λάρισα Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021, απηύθυναν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Βουλγαράκης και η υπεύθυνη επικοινωνίας και προβολής Όλγα Σταυροπούλου, στην επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας το μεσημέρι στο Μύλο του Παππά.



Άπαντες έκαναν σαφές πως είναι ένας υψηλός στόχος που μας αφορά όλους και θα τον κερδίσουμε όλοι μαζί.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, η απόφαση για τη διεκδίκηση ήταν μια ιστορική απόφαση, μια πολιτική απόφαση με πολλά χαρακτηριστικά. “Είμαστε βέβαιοι πως η Λάρισα μπορεί να καταθέσει μια αξιόλογη, ελκυστική κι ενδιαφέρουσα πρόταση. Η ανάληψη του θεσμού θα επιφέρει σε αυτή πολλαπλά οφέλη: εξωστρέφεια, ώθηση για αναπτυξιακή δυναμική, χρηματοδοτικές πηγές, ενώ θα μπει στο χάρτη της Ευρώπης ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη”.

Σε μια αποστροφή του λόγου και προκειμένου να διαλύσει τυχόν προβληματισμούς, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε πως η δημοτική αρχή θα διαχειριστεί το ζήτημα με απόλυτη διαφάνεια.

Μέγιστο ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να δώσουμε απάντηση, τόνισε ο κ. Καλογιάννης, είναι γιατί η Λάρισα. Γιατί πιστεύουμε, είπε, ότι η πόλη έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα κριτήρια. Είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης που κράτησε τη ζωντάνια της ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς. Υπήρξε δε πάντα μια ανοιχτή πόλη, ένα χωνευτήρι πολιτισμών και ανθρώπων.

«Το 2021 η Λάρισα θα είναι μια διαφορετική πόλη» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας χαρακτήρισε την πολιτική της δημοτικής αρχής στον πολιτισμό επιθετική. Μια πολιτική που στηρίζεται στην παρέμβαση και όχι στη μεσολάβηση. Μια πολιτική που δημιουργεί θεσμούς, αξιοποιεί, αναδεικνύει και εξελίσσει τις υπάρχουσες δομές και υποδομές, που δίνει βήμα στο τεράστιο και αξιόλογο δυναμικό που διαθέτει η πόλη και τα αποτελέσματα φαίνονται.

Έκφραση, διάδραση και καινοτομία είναι μερικά από τα στοιχεία που διαμορφώνουν την πολιτιστική μας ταυτότητα. Στόχος μας, οι πολίτες από θεατές να γίνουν συνεργοί.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού σημείωσε πως η πολιτιστική πολιτική του δήμου μας υπερασπίζεται: την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία ενάντια στην εσωστρέφεια και τη μοναξιά, την κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή ενάντια στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, την καινοτομία και την πρωτοτυπία ενάντια στην τυποποίηση και την ομοιομορφία, την αξιοπρέπεια και το ήθος ενάντια στην ανευθυνότητα και τον εγωκεντρισμό, την ανοχή, τη συνύπαρξη και τη συναίνεση ενάντια στην άγονη σύγκρουση, την αισθητική ενάντια στην προχειρότητα και τον λαϊκισμό, και τέλος την ποιότητα ζωής ενάντια στον άκρατο οικονομισμό και εμπορευματοποίηση.

Στη σημασία της συστράτευσης όλων των πολιτιστικών δυνάμεων της πόλης και όχι μόνο, αλλά και των επιχειρηματικών και των επιστημονικών και κάθε πολίτη ξεχωριστά, επικέντρωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της υποψηφιότητας Γιώργος Βουλγαράκης, επισημαίνοντας πως ο πολιτισμός είναι μια ευρεία έννοια που ξεπερνάει το να παρακολουθήσουμε μια συναυλία ή μια παράσταση. Η τέχνη, είπε, είναι μια έκφανσή του.
Πολιτισμός είναι πώς βιώνουμε αυτό που παράγουμε και πώς αφομοιώνουμε στοιχεία από άλλους πολιτισμούς. Οι γέφυρες προοπτικής της Λάρισας είναι το άνοιγμα της πόλης προς τα έξω, προς την Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι οι “γέφυρες προοπτικής” είναι το σύνθημα της υποψηφιότητάς μας, ενώ το σήμα είναι εμπνευσμένο από την ιστορική γέφυρα που ενώνει τις δυο όχθες του Πηνειού στην πόλη.

Οι λίθοι των θεμελίων αποτυπώνονται ως 533 ανόμοιοι κύκλοι. Όπως τόνισε η υπεύθυνη επικοινωνίας και προβολής Όλγα Σταυροπούλου, η Λάρισα είναι προορισμός, όχι πέρασμα. Μια πόλη ανοιχτή στη διαφορετικότητα, όπως αυτό αναδεικνύεται μέσα από την οπτική μας ταυτότητα: 533 ανόµοιοι κύκλοι που συµβολίζουν ανθρώπους που συνεργάζονται και συνδηµιουργούν, ενώ τα ψηφία του αριθμού 533 αθροίζουν στον αριθμό 11 που παραπέμπει στο γράμμα Λάμδα, ως το 11ο γράμμα της αλφαβήτου.

Οι “γέφυρες προοπτικής” θα είναι έργα του ανθρώπου και του πολιτισμού, της καθημερινότητας και των ονείρων, της πόλης και της υπαίθρου, της παράδοσης και του μοντέρνου, της λαϊκής σοφίας και της επιστημοσύνης, του ενθουσιασμού των νέων και της εμπειρίας των γηραιότερων.

Ο φάκελος θα κατατεθεί στα τέλη Οκτωβρίου, η προεπιλογή θα γίνει το Γενάρη του 2016 και η τελική επιλογή το καλοκαίρι του 2016.




Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου